tisdag 25 mars 2014

Go home society – you’re drunk!


Nu har jag haft en lite piggare dag. Pigg är väl för mycket att säga, men jag fick fyra timmars oavbruten sömn. Vaknade och kände mig pigg 45 minuter innan klockan ringde. Perfekt temperatur i sängen och bara att ligga och vicka på fötterna, peppa inför dagen och ta det lite lugnt på morgonen gör allt så mycket bättre.
Det är fortfarande lite kaos på jobbet, det är en byggplats, så personalen får ha lite överseende med att det inte är så fint som man kanske vill ha. Det var rätt skönt att komma ihåg saker i början med. Men när Vaken i P3 och P4 avslutades med den här nyheten:


http://www.gp.se/nyheter/molndalharryda/1.860548-harryda-lottar-ut-sommarjobb




Blev jag lite ledsen i hjärtat.
För det första. Se på förra årets statistik: 440 ungdomar som söker 160 platser (det var endast 90 platser från början, men de utökade ”i sista stunden”). Så, alltså chansen är inte jättestor att du faktiskt får ett sommarjobb. Den andra saken som gör mig ledsen är att 440 ungdomar vill ha jobb för 64 kr/timme. Det tredje är att bland jobbbeskrivningarna finns äldrevård och simskola med. Bara en liten fråga: Om du får 64kr/timme, skulle ansvarstagande över personers liv, hälsa, livskvalitet och omsorg vara din högsta prioritet, om du dessutom är 16 år gammal?

Bara för att folk ska fatta hur ung en 16 åring är: De föddes 98/99. 1998 var året som Bill Clinton och Monica Lewinskyaffären uppdagades, USA bombar Irak för de tror de har massförstörelsevapen. Anja Persson tar sin första världscupseger. Branden på Hissingen i Göteborg där flera ungdomar avlider. ”Im a big big girl in a big big world” hördes för första gången. De som ska ta hand om våra gamla, föddes detta år.
Ja, sen finns de andra 280 arbetsvilliga själarna. De får redan vid 16 års ålder reda på att deras arbetskraft inte är önskad. Inte ens om de sjunker så lågt som 64 kr/timme, så vill ingen anställa dem. Vad lär vi dessa ungdomar egentligen? Fy på dig samhället!

Det blandat med ” En av tre unga utsatta för hatbrott på nätet”, ”ungas brott minskar, men blir grövre”, ”asylsökande barn som får vänta längst blir fler”. Sååattdeeeh… you go ungdomen!

Faktiskt, skäms på dig samhället! Sen säger de att arbetslösheten är en valfråga. Vi ska väl ändå ha ett samhälle för alla? Det, eller så kan vi börja skjuta av folk som inte tillför något. Vi kan börja med de 280 överblivna ungdomarna. Bara på städ så har arbetsbelastningen ökat ohejdat de senaste åren. Så det är inte jobben som inte finns, det är viljan att betala för att jobbet blir gjort som är det stora problemet. Effektivisering + nerdragning + optimal bemanning = utbrändhet, arbetsskador, depressioner. Vi har effektiviserat bort specialpedagoger, undersköterskor, städare. Vi har dragit ner på antalet sjuksköterskor, lärare per elev och resetid (alltså den tiden det tar för dit att fysiskt förflytta dig från ett ställe till ett annat). Vi har infört optimal bemanning. Vilket innebär att personalen följer arbetsbelastningen, det leder till att personalen är högbelastade hela tiden. Det kan vi se på delade pass inom äldrevården, eller att städpersonalen får dubbla som servitris, för att de annars skulle kunna utföra sitt jobb lugnt. Så det är ta mig tusan inte några arbeten som saknas! Det finns så mycket brist på personal inom så många delar i samhället. Så sluta, alltså bara ge er, när ni pratar om att det är brist på jobb. Alltså samhället. Börja inse att det finns sjukt mycket jobb. Det behöver bara finnas någon som är beredd att betala vad en människa kostar om den ska hålla ett helt arbetsliv. Att som 16 åring börja sin karriär med att dra vinstlotten och börja sälja sig för 64 kr i timmen är fan inte rätt väg att gå! Det är pinsamt, ledsamt och dumt. Det gör mig arg och ledsen, för som 16 så vet man inte hur jäkla lite 64 kr/timme är. Samhället åldersdiskriminerar arbetsvilliga unga.
Det är ta mig tusan häst mot folkgrupp!
















Fan, nu rann klockan iväg.
God natt bloggen!
Sov gott!

3 kommentarer:

  1. 6 timmar arbetsdag alltså, tror mycket skulle kunna lösas men en sådan förändring...

    SvaraRadera
  2. Jag tror vi måste ändra vårt sätt att se på människor, och förändra hela sättet vi har vårt välfärdssystem. Nu har vi överflöd av arbetare, och för få jobb. Om en arbetare inte når upp till krav, eller börja ställa egna, kan vi enkelt göra oss av med den. Vi kan anställa 160 personer för 64 kr i timmen, för att det går, inte för att det är en skälig lön för jobbet de utför. Vi måste sluta se människor som en slit- och släng-vara. Sen måste vårt välfärdssystem sluta ha marknadsmodellen som helig graal. Alla förlorar på att ex, skolan - som företag - måste gå med vinst. Då dras det ner på den "billigaste" personalen. Hela systemet blir ju utarmat. Vi har alltså jobbrist. Jag jobbar inom offentlig sektor. Vi drar ner på arbetstillfällen. Inte för att vi fått mindre att göra, utan för att vi måste hålla oss konkurrenskraftiga mot städföretag. Här om året så la de på 40 minuter per dag på varje städare, utan att den fick mer i lön, eller mer tid till att utföra arbetet på. Det skulle bara göras snabbare. Det går, visst, det går. Men om vi har massa människor utan arbete. Varför håller vi på med att ta bort arbetstillfällen? Vi kan inte fortsätta tänka såhär. Det tror jag är felet.

    SvaraRadera
  3. Ja, absolut. Men sex timmars arbetsdag tror jag skulle resultera i mindre arbetsbelastning och fler som kunde "dela" på tjänsterna liksom.. Fler på jobbet, men kortare tid för varje person.
    Man ja, usch, det är hemskt. Får huvudvärk bara jag tänker på arbetssituationen.

    SvaraRadera